spela-kortspel
Search
spel och ekonomi

Kan kortspel och datorspel påverkar ekonomin?

När vi tänker på kortspel och datorspel och ekonomi så är det ju i första hand spelarens privata ekonomi som står i fokus. Vi vet att spel för pengar kan innebära risker. Detta är inget nytt. Men visste du att det sedan länge finns studier och forskning som pekar på att detta påverkar mer än individens ekonomi?

De svenska reglerna för spel online är ju till för att skydda unga och äldre spelare från sig själva skulle man kunna säga. Det är inte alls vanligt att folk tar lån utan säkerhet för att kunna spela mer. Inte bara på snabba casinospel eller kortspel som blackjack och poker. Kanske till och med för att köpa lootlådor i spel där man inte ens kan vinna några pengar för en listig insats!

Lootlådor tycks vara en växande finansiell risk för unga spelare

Det där med att köpa lootlådor är faktiskt något som kan innebära en växande finansiell risk. Och det kunde man konstatera så sent som år 2020 i en undersökning av Gambling Health Alliance (GHA) visar att över en av tio unga spelare i Storbritannien har hamnat i skuld på grund av köp av lootlådor i videospel.

Lootlådor erbjuder spelare chansen att vinna virtuella föremål, men utan garantier, vilket gör dem till en form av hasardspel. Unga människor kan bli beroende av spänningen och riskera sin ekonomi på detta vis.

Men något som verkligen överraskar från nämnda studien är att det inte bara är ungdomarnas egen ekonomi som riskeras på detta vis. Det har nämligen visat sig att lootlådorna ofta finansieras genom föräldrarnas kreditkort eller lån från vänner!

Denna situation belyser ett allvarligt problem där unga spelare utsätts för ekonomisk risk och potentiell spelberoende genom spelmekanismer som liknar gambling. Detta trots att det rör sig om nätverksspel som ju mer lutar åt sällskapsspelshållet och som är öppna för personer som inte alls har åldern inne att gambla om pengar.

Medan spelindustrin använder dessa funktioner för att öka intäkterna har kritiker och hälsovårdsorganisationer höjt varningar om de psykologiska och ekonomiska effekterna. Särskilt på sårbara grupper som unga spelare.

Att spendera pengar på lootlådor kan verka harmlöst men det kan snabbt leda till okontrollerad konsumtion och skuld. Detta särskilt när unga människor inte fullt ut förstår de ekonomiska konsekvenserna. Föräldrar och vårdnadshavare bör vara medvetna om riskerna och vidta åtgärder för att skydda sina barn från att bli utnyttjade av dessa spelmekanismer.

Att detta är något som kan påverka ekonomin för fler än den som spelar borde vara solklart. Men vi ska gå vidare med en forskningsrapport till som pekar på en otroligt fascinerande koppling mellan beteenden och olika typer av kortspel.

Kortspel och finansiell kris skulle kunna ha ett samband

I en studie med titeln Card Games and Financial Crises utforskas en fascinerande koppling mellan beteenden som visas i olika typer av kortspel och de praktiker som observerats på finansmarknaderna. Särskilt de som ledde till den globala finanskrisen 2008.

spel och pengar
Kortspelens popularitet kan reflektera finansmarknaden

Författarna av denna studie spekulerar att nedgången i populariteten för bridge, ett spel som kännetecknas av samarbete och strategiskt tänkande, har följt ökningen av poker, ett spel centrerat kring individualism och monetär vinst. Denna förändring i sociala spelpreferenser kan spegla bredare förändringar i attityder och beteenden hos finanshandlare.

För att undersöka detta genomförde forskarna experiment som använde så kallade trust- och diktatorspel för att analysera beslutsfattandet hos bridge- och poker-spelare. Resultaten visade att bridge-spelare var mer benägna att engagera sig i samarbetsvilligt och altruistiskt beteende jämfört med poker-spelare, som visade mer självcentrerade handlingar. Detta mönster antyder att typen av spel kan påverka hur individer närmar sig risk, förtroende och samarbete – alla faktorer som är avgörande inom finanshandel.

Resultaten indikerar att den kulturella övergången från bridge till poker kan vara kopplad till en bredare minskning av samarbetsbeteende bland finansproffs vilket potentiellt bidragit till riskfyllda och själviska praktiker som kulminerade i finansiella kriser.

Denna studie erbjuder således ett nytt perspektiv på de kulturella och beteendemässiga grunderna för ekonomisk instabilitet, med hjälp av metaforen kortspel för att illustrera hur sociala och fritidsaktiviteter kan spegla och möjligen forma ekonomiska resultat.

Det här tycker vi på Spelakortspel.se är mäkta intressant. Kanske borde vi bli bättre på att följa svenska kortspelares beteenden för att få en varning om vad som är på gång på finansmarknaden!

Spela kortspel online