spela-kortspel
Search
kortspelens ursprung

Vad är kortspelens ursprung?

Spelkort har funnits i flera århundraden, kanske längre, och de har blivit en integrerad del av många kulturer och samhällen. Även om ursprunget till kortspel som koncept inte är helt klart så finns det bevis som tyder på att de tidigaste kortspelen kan ha sitt ursprung i Kina så tidigt som 900 e.Kr. Precis som så många andra spel så anses kortleksspel vara av kinesiskt ursprung. Med tanke på att den kinesiska civilisationen är flera tusen år gammal så är det svårt att veta precis när kortspelen introducerades.

Sedan kortspelen utvecklades i Kina så har kortspel spridit sig över världen och har blivit ett populärt tidsfördriv och källa till underhållning i många länder. Vi har inte minst sett att olika former av kortspel har spridits under krig då soldater roat sig med lekarna i skyttegravar. Den här artikeln kommer att utforska historien om kortspel och diskutera var de kan tänkas ha sitt ursprung.

Tidiga bevis på kortspel

De tidigaste bevisen för kortspel kommer som nämnt från Kina. Där finns det dokument som visar så kallade “lövkort” från 900-talet e.Kr. Detta spel spelades med papperskort och liknade moderna kortspel som till exempel poker. Vissa historiker tror också att spelet Domino som har sitt ursprung i Kina kan ha varit en föregångare till dagens kortspel. Detta spel kommer ju från Kina.

Spridning av kortspel från Kina

Spelet med “lövkort” spred sig så småningom från Kina till Mellanöstern och Europa. På 1100- och 1200-talen introducerades spelkort i länder som Italien, Frankrike och Tyskland. Här blev de snabbt populära. På 1400-talet hade kortspel spridit sig till resten av Europa och även till Amerika. Def var inte längre något exotiskt från Orienten.

Utveckling av moderna spelkort

De moderna spelkorten som vi använder idag härstammar från de kortlekar som användes i Europa på 1400-talet. Dessa kortlekar innehöll fyra färger (hjärter, spader, klöver och ruter) och fyra klädda kort (kung, dam, riddare och knekt). De moderna spelkorten har också en joker, som tros ha lagts till kortleken på 1700-talet.

Moderna kortspel vi spelar nuförtiden

Idag njuter man av kortspel över hela världen och det finns många populära kortspel som spelas i stort sett i alla västerländer. Några av dessa spel inkluderar poker, blackjack, bridge och rummy. Vart och ett av dessa spel har sin egen unika uppsättning regler och strategier.

Summering av kortspelens ursprung

Även om det exakta ursprunget till kortspel inte är helt känt så tror man att spelet kan ha sitt ursprung i Kina. Och det så tidigt som 900 e.Kr. Därifrån spred sig kortspelen till Europa och Amerika. I Europa och Amerika så skapades versionerna som sedan blev de moderna kortspel som vi än idag spelar hemma och online. Kortspel är numera ett populärt tidsfördriv och en källa till underhållning i många länder och det finns många olika typer av kortspel som erbjuder fina utmaningar och en massa spelglädje.

Spela kortspel online