spela-kortspel
Search

Spades

Spades, eller Spader som vi kallar det på svenska, är ett nyare kortspel som har blivit mycket populärt bland spelare i alla åldrar. Detta spel påminner om 500 och Rummy på så vis att du ska samla ihop 500 poäng för att vinna. Dessutom spelas Spader i lag.

Fyra personer kan delta och spelar då parvis. Men det finns också varianter där du kan spela ensam mot datorn eller med en Spades app. Det som har gett spelet sitt namn är Spader som är den kortsvit som fungerar som trumffärg.

Spades har flera viktiga ingredienser som budgivning, strategi och möjligheten att spela på ett aggressivt och spännande sätt.

Bra att veta om spades

Spades kommer igång med en budgivning där varje par som är med i leken ska ge sitt bud. Detta bud kommer att vara hur många stick som paret tror sig kunna vinna. Om paret kommer att lyckas med sitt bud och faktiskt vinna så många stick som de förutspår så kommer varje stick att ge 10 poäng.

Dessutom får paret 1 poäng extra för varje extra stick utöver de förutspådda sticken. Det gäller dock att få minst så många stick som tänkt. De stick som inte vinns i enlighet med budet kommer nämligen att kosta 10 poäng.

Det är möjligt att bjuda noll stick från start men då kommer paret förstås inte att få mer än 1 poäng per stick som vinns. En viktig Spader regel gör gällande att ett par som efter några omgångar har tio överstick bestraffas med 100 minuspoäng. Det motverkar valet noll stick från start!

Hur spelas Spades?

Det är ganska enkelt att komma igång med Spades. Vi tar det steg för steg!

 1. Blanda en kortlek med 52 kort.
 2. Dela ut ett kort till varje spelare. Den som får det högsta kortet får börja som dealer.
 3. Given delar ut 13 kort till varje spelare.
 4. Spelare tar en titt på sina kort men ser till att andra inte ser dem.
 5. Nu får spelarna ge bud på hur många stick de tror att de kommer att få ihop under spelrundan.
 6. En vanlig Spader regel är att alla spelare måste buda minst ett stick.
 7. När budgivningen är över kommer given att lägga ut ett av korten han har på hand så att alla kan se det på bordet.
 8. Nu ska alla spelare spela ett kort som är av samma kortsvit som det första kortet som ligger på bordet. Om det är hjärter 4 kan du alltså lägga kort som är hjärter.
 9. Om du inte har ett kort av samma svit kan du spela valfritt kort.
 10. Nu kommer det kort som var värt mest av kortsviten som spelades vinna omgången. Ett stick har alltså nu vunnits av spelaren som lade det högsta kortet av den valda kortsviten!
 11. Den som vinner ett stick tar korten som ingår och lägger dem i en hög bredvid sig för att hålla koll på antal stick som vinns.
 12. Den som vinner får lägga nästa kort som de andra ska matcha.
 13. Korten delas ut tills de är slut.
 14. Nu kommer poängen att delas ut. Du får alltså 10 poäng för de stick du lyckades med och sedan en extra poäng för fler stick.

Några viktiga regler för Spader

Spader är trumfkortet och kommer alltid att vinna mot alla andra kort av olika kortsviter. Om du inte lyckas få några stick av de du budat på så blir det noll poäng. I och med att det finns lite olika regler för Spades så är det viktigt att detta är tydligt från start så att alla som är med vet vad som gäller.

 

Spela spades online

Spades - Frågor och svar

Spades är för det mesta ett gratis kortspel men det finns förstås undantag och det är möjligt att spela Spader om pengar. Både online och på kortklubbar.

Var medveten om att det finns lite olika varianter av Spades som till exempel Joker Spades. Du bör alltid kolla vilka regler som gäller för spelet du väljer.

Det finns Spader spel där man spelar med Spader regler som gör gällande att du inte får trumfa i första sticket. Men det finns också spel där detta går bra.

I en standard 52 korts kortlek så har du 13 spaderkort. Detta är viktigt att vara medveten om innan du börjar spela Spades!

En tumregel för att lyckas med Spader är att börja spelet med höga icke-spader-kort och att spara höga spaderkort till senare. När spelare börjar få slut på vissa kortsviter så kommer spaderkort att trumfa kort som andra räknat med i sina bud.

Ruter ess är nästan alltid ett säkert val i tidigt spel. Det är dock värdelöst att spela mot mitten eller slutet av omgången där det finns en massa spaderkort men inga ruterkort kvar.

Det beror på vad som händer i spelet. Som regel är det smart att trumfa med låga spaderkort då du ser att du tar hem omgången på detta vis. Men om någon annan som spelar efter dig också kommer att lägga spader så är det ju bättre att du lägger ett högt spaderkort för att vinna.

När du inte har ett kort från den kortsvit som spelas så får du spela spader. Och då kommer denna spader, oavsett hur låg den är, att vara ett trumfkort. Detta förutsatt att ingen annan spelar ett högre spader-trumf-kort än vad du gör.

När du inte har ett högre kort är det bästa valet att ta ett lågt eller mellanhögt kort eftersom du i stort sett kastar bort detta. Du kan förstås låta bli att spela ditt lägsta kort för att du vill säkra att du kan offra ett stick för din partner eller då du inte vill vinna för att det kommer att bli fler stick än vad du budat från start.

Här gäller det att hitta en balans mellan att ta hem stick och att låta din parmedlem göra det. Du får ha finkänsla för din partner så att du inte bara jagar efter att vinna varje stick till varje pris!

Du bör inte ha detta som strategi. Om någon har lagt ett högt kort är det klart att du bör ta chansen att trumfa detta med ett högre kort. Men det finns förstås alltid en risk för att någon annan har ett ännu högre kort om du inte lade det högsta!

Spades - Intressanta fakta

Spades kom till på 1930-talet i USA. Det är därmed en modernare kortspelslek som numera spelas över hela världen.

För att lyckas med Spader måste du vara skicklig. Huvuddelen av spelet bygger på skicklighet. Lite tur ska du förstås ha med de kort som du får tilldelat men om du bara budar på rätt sätt och använder dina trumfkort i rätt ögonblick så ökar du vinstchanserna.

Om du vill spela Spader online får du leta upp ett kortrum där spelet finns. Eller så kan du ladda ner en version till din dator. Om du spelar i kortrum får du förstås spela med andra som du möter online.

När en omgång är över så kommer nästa spelare till vänster om den som varit giv att bli ny giv. På så vis får alla en chans att agera giv och börja dela ut kort.

I och med att du kan spela Spades med en enkel kortlek och spelet är så lätt att lära sig är detta ett idealiskt spel för en familj med barn och vuxna i olika åldrar.

Spades är ju ordet som används för spader på engelska. Det har dock sina rötter i Italien och betyder ursprungligen svärd. Själva symbolen ska ha sina rötter i Frankrike där den förekom bland franska spelkort.

Under andra världskriget var Spades ett populärt kortspel. Detta till stor del för att det spelas snabbt. Vid flyglarm var det enkelt nog att ta en paus och ta skydd för att sedan återgå till leken som fick folk att glömma bort sina sorger.

Även om vi vet att Spader kortspelet uppfanns i USA så är det högst troligt att det bygger på engelsk Whist. Det finns också tydliga likheter med Bridge och kortspel som Pinochle och Euchre.

En variant av Spader är jokerspader där det ingår jokrar. De två jokrarna kommer då att räknas som högsta korten i spadersviten som fungerar som trumfkort i spelet.

Om du vill spela Spades på telefonen kan du leta upp en gratis Spader app som ger dig spelet precis när du känner för det!

Enkel förklaring på hur du spelar Spades!