spela-kortspel

Bridge

Bridge spelas med en vanlig kortlek fast i detta kortspel så kommer du att ha fyra spelare som är uppdelade på två lag. Du spelar alltså Bridge i ett lag tillsammans med en annan spelare. Varje lag kallas också för ett par.

Varje spelare kommer att spela med 13 kort. Varje kort är ett så kallat stick och ett Bridge-spel har 13 stick som kan vinnas. Spelet går framåt med budgivning och härifrån kommer det engelska namnet som betyder bro på svenska. Med din budgivning så skapar du en form av bro till din medspelare.

Det ska sägas att man kan spela tävlingsbridge solo även om parformatet är det klassiska för spelet Bridge.

Viktiga punkter att veta är:

  • Spelet börjar med budgivning
  • Varje par bjuder på antal stick de tror de kommer att vinna och vilken färg som blir trumf

Bra att veta om bridge

Det kan ta lite tid att lära sig Bridge och det särskilt den budgivning som spelet börjar med. Du bör öva lite på gratis versioner online och även läsa på reglerna så att du förstår hur du ska spela innan verkliga pengar kommer in i bilden.

Rangordning på färger i Bridge är:

  1. Spader
  2. Hjärter
  3. Ruter
  4. Klöver

Esset ses som det mest värdefulla kortet medan tvåan är det lägsta kortet i Bridge. Budgivningen avslutas med att det par som bjudit högsta kontrakt får benämningen Träkarl.

Träkarl betyder att en i parets kort läggs synliga på bordet så snart som utspelet är klart. Den andra parten kommer därefter att spela dessa kort. Det är den som sitter till vänster som spelförare som spelar det första kortet.

Spelet efter budgivning

Efter budgivningen så är det som sagt den spelare som sitter till vänster om spelförare som kommer att spela ett kort som är valfritt. Därefter är det spelförarens partner, den som kallas för träkarl, som kommer att lägga upp dina kort på bordet. Detta görs i fyra kolumner. Varje kolumn har en färg.

När träkarlen har lagt ut sina kort så är det spelföraren som bestämmer vad som ska göras från parets sida. Träkarlen kan dock fråga spelföraren som den inte kan bekänna färg, eller om spelföraren trumfar eller sakar kort som är i en annan färg än det stick som just spelas.

13 stick spelas

Nu spelas 13 stick och det är den som vinner ett stick som fortsätter spela. Om spelföraren tar hem ett stick så måste spelföraren också spela från samma hand. Om det är så att det är sticket som finns på bordet som vinner så måste nästa stick börja från bordet.

Man måste hålla samma färg. Om en spelare skulle ha slut på samma färg så står valet mellan att saka ett valfritt kort eller genom att trumfa då det finns en trumffärg.

Om flera spelare väljer att trumfa så är det den som spelar det högsta trumfkortet som vinner ett stuck. Det finns också en möjlighet att en spelare helt enkelt glömmer bort att följa färg. Då kallas det för att spela revoke.

Om en revoke sker så tillkallar man tävlingsledaren som får fatta beslut om vad som ska göras. Tävlingsledaren fungerar som domare men ska också hålla ett öga på tider samt att regler följs.

Spela bridge online

Bridge - Frågor och svar

Psyching bidding eller att psyka är lite som att bluffa och ingen enkel sak i Bridge. Med den här typen av budgivning så missrepresenterar du styrkan i din hand gravt. Detta gör du för att missleda dina motståndare. Psykning sker normalt sett med en svag hand.

De flesta skulle enas om att schack kräver mer hjärna än Bridge. Visst kan det ta lite tid att lära sig Bridge regler men här kan du ju ha tur och få bra kort. Så fungerar det inte i schack där det bara är taktik och strategi som gäller.

Bridge spelas med en helt vanlig kortlek på 52 kort.

Bridge är både turspel och skicklighetsspel. Du måste ha tur för att få bästa möjliga kort men du bör också vara insatt i hur dina satsningar och val kommer att påverka utgången.

Normalt sett så tar en hand i Bridge omkring 7 minuter att spela. Sedan beror det ju lite på den typ av Bridge du spelar för att säga hur lång tid det tar. 3 timmar är inte alls ovanligt.

Det går alldeles utmärkt att spela Bridge online. Dessutom kan du spela gratis Bridge på nätet vilket är väldigt bra när du vill lära dig regler och taktik.

Det finns huvudsakligen 3 typer av Bridge: Chicago, Rubber och Duplicate Bridge.

När du har en egen långfärg det vill säga minst 5 kort och det är din öppning så kan du börja med att dubbla. Samtidigt lovar du minst 12 hp. Nu väntar du på din partners bud och så får du bjuda din långfärg efter detta.

Ja, det finns flera Bridgeklubbar runtom i landet och dessa är för det mesta anslutna till SBF. Det finns minst 17000 bridgespelare i Sverige som tillhör klubbar som är med i SBF.

Du måste inte spela Bridge om pengar. Det går bra att spela utan verkliga insatser och så har du ju gratis Bridge online.

Bridge - Intressanta fakta

I Bridge så är det paret som lägger sista budet i budgivningen som är offense medan det andra paret är defense.

Det verkar som att Bridge kan göra barn duktigare i skolan. I studier har man sett att barn som spelar Bridge regelbundet har högre poäng på standarprov och även gör bättre ifrån sig rent allmänt i skolan.

Idag ligger stor fokus på poker som inte kan liknas vid Bridge annat än att man satsar och spelar med en standard kortlek. Faktum är att många ser på Bridge som en form av historisk relik jämfört med poker.

Det är få kortspel som liksom Bridge kan stimulera både den vänstra och den högra hjärnhalvan. När du spelar så jobbar du med kommunikation, logik, matte, minne, visualisering och psykologi vilket alltså kommer att aktivera båda hjärnhalvorna.

Den som spelar Bridge kan snabbt få nya vänner i andra länder genom att uppsöka en Bridge-klubb och delta i spelen!

På nätet finsn det bra sajter för dig som vill lära dig Bridge. Du kan till exempel besöka abtahome.com som är hemsidan för de amerikanska bridgelärarnas förening!

Du kanske har hört att schack är ett spel som utmanar dig i ditt logiska och strategiska tänkande. Faktum är att du får precis samma utmaning med Bridge!

Gandhi är världsberömd för sin inställning till att lösa konflikter utan våld. När han inte agerade mot orättvisor så gillade han tydligen att spela Bridge!

Det är svårt att förstå Bridge genom att bara ta en titt på spelet. Du måste få reglerna förklarade för dig. Men det fina med detta spel är att precis alla kan lära sig hur det fungerar. Alla kan spela Bridge!

Senare studier jar visat att Bridge kan dra ner på stressen du upplever samt förbättra ditt humör. Detta kan bero på att Bridge är ett mycket socialt spel samt att det stimulerar din kognitiva förmåga.

Lär dig spela Bridge på 5 minuter!