spela-kortspel
Search

Rummy

I Rummy så gäller det att samla poäng och för att vinna ska du ha flest poäng. Det här är egentligen inte ett kortspel då det spelas liksom Domino med brickor. Då heter spelet Rummikub. Men det går faktiskt att spela Rummy med spelkort och det är detta som är klassisk Rummy.

Det finns också versioner av Rummy som till exempel Gin Rummy omgångar som vi också kommer att kika lite närmre på. Men först ska vi ta en titt på Rummy regler för den klassiska varianten som du spelar med med kortleken och som inte kräver mer än en standardkortlek med 52 kort.

Bra att veta om rummy

Målet med en spelomgång är att bli av med alla brickor eller kort som du har på hand. Det här görs genom att lägga brickorna på bordet och bygga på serier. De brickor eller kort du har på hand är bara synliga för dig. Det är tur som avgör vilka nummer du får och vilka färger. Men det går absolut att spela Rummy med strategi för att lyckas bättre med spelet.

Rummy regler med kortlek – Spelet steg för steg

Börja med att blanda kortleken som innehåller 52 kort. Varje spelare drar ett kort och den som får lägsta valören kommer att få rollen som giv först. Given blandar och delar nu ut:

 • 10 kort för 2 spelare
 • 7 kort för 3-4 spelare
 • 6 kort för 5-6 spelare

Alla spelare kan nu kika på sina kort men håller dessa gömda för de andra som är med i spelet.

Nu sker följande:

 1. Korten som blir kvar efter delning läggs på mitten av bordet för att fungera som stack (högen ni drar kort från).
 2. Det översta kortet av stacken vänds upp och placeras brevid stacken.
 3. Spelet börjar med att varje spelare plockar upp ett kort från stacken eller från högen med synligt kort och lägger detta till sin hand.
 4. Om korten i stacken tar slut kommer slänghögen som är synlig att blandas och användas som ny stack.
 5. När du har dragit ett kort kan du lägga ut ett kort på slänghögen som är synligt. Eller så lägger du ut 3 av samma kort eller 3 som är i nummerordning av samma svit.
 6. Du kan bara lägga ut en grupp av kort på 3 en gång per tur. Låt oss säga att du har 3 stycken treor på hand samt en serie med 1,2 och 3 ruter. Då kan du bara lägga ut en av dessa när det är din tur.
 7. När det finns grupper med kort på bordet så kan du också lägga till kort från din hand till dessa. Du kan till exempel lägga till en till trea till gruppen av treor eller ett ruter 4 till gruppen med en serie från rutersviten.
 8. Varje tur avslutas med att du lägger ett synligt kort på slänghögen.
 9. Om du har dragit ett kort från slänghögen kan du inte kasta samma kort under samma tur.
 10. När en spelare är av med alla sina kort så har han vunnit. Då är det dags att räkna poängen i omgången.

Poäng i Rummy spel:

Klädda kort – 10 poäng per kort

Ess – 1 poäng

Kort 2-10 – Det nummer som står på kortet

En spelare som inte lagt ut några kort på bordet och som på en gång kan gå ur spelet gör en så kallad Rummy. Då vinner han dubbla poängen som finns på bordet.

Nu spelas en ny omgång. Detta fortsätter tills en spelare når en viss poäng eller tills ett visst antal händer har spelats varpå man ser vem som då har den högsta poängen.

Gin Rummy

Det finns en variant av Rummy som kallas för Gin Rummy. Denna variant har regler som skiljer sig en aning från det som finns beskrivet ovan. För det första så spelar ni bara två personer. Gin Rummy regler är dock samma på så vis att det gäller att samla in poäng för att få flest och vinna spelet.

Gin Rummy regler – Runs och Sets

Precis som med vanliga Rummy regler så gäller det att skapa runs och sets på bordet.

Run – En serie med minst 3 kort i nummerordning från samma svit.

Set – 3-4 av samma kort.

Nu görs samma sak som beskrivet ovan för vanlig Rummy. Varje spelare får 10 kort.

Skillnaden mellan Rummy och Gin Rummy är att spelare inte lägger ner sina sets och runs tills de kan gå ur rundan. Om en motspelare har runs och sets på sin hand så kommer de inte att räknas som poäng i slutet. Därmed går det att hålla undan poäng från andra spelare på detta vis.

 

Spela rummy online

Rummy - Frågor och svar

Inom Islam finns det lite olika synsätt och det här beror på vem du frågar och den tradition som följs. om du är osäker på vad som gäller bör du rådgöra med din personliga religiösa rådgivare.

Det är lagligt att spela Rummy, hemma och online. Men om du ska spelar Rummy om pengar på nätet så måste du vara minst 18 år gammal.

Det antas att kortspelet Rummy kom från kortspelet Gin Rummy som spelades i USA under 1930-talet. Därav namnet. Ordet Rummy kan komma från ordet rum som under 1800-talet användes på engelska för att beskriva något som var konstigt eller märkligt. Det finns också en teori som gör gällande att Rummy kommer från uttrycket Rum Hand som är en hand som inte är stark och som inte har ett högt värde.

Om du väljer en seriös spelsajt med licens och spelar med en budget som du håller dig till är det säkert att spela Rummy för pengar online.

Det finns flera bra Rummy appar och du bör förstås se till att välja en som får goda betyg av användare och som passar bra för din mobiltelefon eller surfplatta.

Några exempel på bra appar är:

 • RummyCircle för iOS och Android. Detta är ett nätverk med spelare från hela världen och har olika versioner av Rummy.
 • Classic Rummy. Detta är en Rummy app för Android och gör det möjligt att spela med andra från världens alla hörn.
 • Ace2Three. Detta är för iOS och Android och kommer också att ge dig verkliga spelare att spela mot.
 • Junglee Rummy. För iOS och Android med spelare från hela världen.

 

Antingen får du ta båda rollerna med en vanlig kortlek och det är kanske inte så kul då du ju ser alla korten. Eller så får du använda en Rummy app eller spela i din webbläsare för att på så vis kopplas samman med andra som liksom du vill spela Rummy.

Nyttan ligger i nöjet. Det här är ett mycket socialt spel som kan vara bra att spela med vänner och familj då ni vill göra något meningsfullt och trevligt tillsammans.

Du ska ha tur för att vinna Rummy men det finns några tips som kan öka vinstchanserna. Lägg märke till vilka kort som kastas i slänghögen. Dessa ger dig information om de kort dina motspelare har på hand. Släng kort som du inte har stor nytta av och försök få ihop set eller runs för att lägga ut på bordet.

Rummy spelas med en kortlek som innehåller 52 kort.

 

I stort sett. Men Rummikub spelas med brickor och har även en jokerbricka som kan användas som vilket nummer som helst.

Rummy - Intressanta fakta

För att vinna Rummy så behöver du skicklighet, fokus och tålamod. Tur kan också vara bra att ha på så vis att du får bästa korten delade till dig.

I England så är ordet rummy slang som används då man vill beskriva en fyllis eller någon som beter sig på ett odrägligt sätt.

Idag lär det finnas minst 20 huvudvarianter av Rummy. Sedan har du många olika lokala varianter av dessa huvudvarianter. Var säker på att du förstår vad som menas med namnet på den typ av Rummy som du tänker spela!

Spelet Canasta är en variant av Rummy som uppfanns av Segundo Santos och Alberto Serrato i Uruguay år 1939.

Om du vill spela Rummy om pengar online kan du välja varianter som Pool Rummy, Points Rummy, Deals Rummy och rummyturneringar.

För att lära dig Rummy regler kan du använda en app som RummyCircle eller spela gratis Rummy online.

Det sägs att folk som spelar Rummy online regelbundet har god ögon-hand-koordination.

Rummy är ett mycket populärt kortspel i Indien. Ett annat namn för indisk Rummy är Paplu. Paplu kallas ibland för bröllopsrummy för det är ett spel som gärna spelas under bröllopsritualer.

Det kan vara så att Rummy har sina rötter i det kinesiska spelet Mahjong som spelas med brickor och inte med spelkort. Rummykub liknar detta spel mer.

Om du ska spela Rummy om pengar så måste du ha fyllt 18 år.

Här kan du se hur du spelar varianten Rummikub?