spela-kortspel
Search

Uno

Det finns ett spel som kan anses vara en klassiker bland spel för barn och vuxna. Uno såklart! Det här spelet går ut på att bli av med korten du har på hand snabbast. Det finns numera flera kopior av Uno spel men det är fortsatt originalet som är Herre på kortspelstäppan!

Vad krävs för Uno spel?

För att kunna spela Uno spel måste du först och främst ha en kortlek med rätt färger och symboler. Det går inte att spela Uno med en vanlig kortlek. Notera att det finns lite olika varianter. En som är mycket populär för resor är den som har kort som inte kan skadas av vatten.

Uno regler kan gå ut på att du bara ska vinna en omgång eller att du ska komma först till 500 poäng som i liknande spel som Spader.

Bra att veta om uno

Det finns Uno spel gratis online och då behöver du givetvis inte ha en kortlek för spelet. Men vi ska se på de Uno regler som gäller om du spelar med den faktiska kortleken runt ett helt vanligt bord, eller på golvet, men ett gäng kompisar.

Uno regler och hur du spelar steg för steg

 1. Dela ut 7 kort till varje spelare som är med i omgången.
 2. Det översta kortet på draghögen kommer nu att läggas synligt på bordet invid draghögen.
 3. Nu kommer spelaren som sitter medurs från den som fungerar som giv att börja med att lägga ett kort på det synliga kortet.
 4. Det går att lägga ett kort som har samma färg, nummer eller symbol på det synliga kortet. Du kan också använda ett jokerkort oavsett om det har samma färg.
 5. Om du inte har något kort som matchar det synliga kortet så får du dra ett nytt kort från draghögen. Om detta kort matchar kan du spela det på en gång.
 6. Det går att välja att inte spela då det är din tur men då måste du dra ett kort. Om det går att spela med det kortet så får du genast spela med det kortet men bara med det kortet i sådant fall.
 7. När du har ett kort kvar på din hand måste du ropa Uno! Detta ska göras innan ditt näst sista kort har landat på bordet. Om du inte gör det och en spelare upptäcker detta innan nästa person spelar så måste du dra två nya kort.
 8. Om korten från draghögen tar slut så blandas korten i den synliga högen för att sedan bli till en ny draghög.

Reglerna för särskilda kort

Om det första kortet som läggs på bordet är ett +4 kort så läggs det tillbaka i draghögen och ett annat kort läggs ut. Om det första kortet är ett Wild kort (jokerkort) så kommer spelaren som börjar att välja en färg och sedan spela den.

Om det första kortet är ett dra 2 kort, +2, så kommer första spelaren att få dra 2 kort från draghögen och sedan går spelet vidare till nästa spelare medurs.

Om det första kortet är ett Reverse kort, det vill säga att spelet byter riktning, så kommer given att få börja eftersom spelet nu går moturs.

Särskilda kort du måste känns till

Det finns flera specialkort i Uno som har särskilda funktioner för vad som händer i spelet.

 • Hoppa över kortet – En ring med ett streck. Detta kort betyder att nästa spelare hoppas över och turen går vidare medurs eller moturs beroende på den riktning spelet är i.
 • Reverse, pilarna i två riktningar – Det här kortet vänder spelet i motsatt riktning.
 • Dra 2 kort, +2 – Nästa spelare drar två kort och sedan går turen vidare. Detta kan dock motverkas genom att nästa spelare lägger ett annat +2 kort, eller +4. Då får nästa spelare dra +2 samt +2 eller +4 beroende på vad spelaren som motverkade draget lade på bordet.
 • Wild, jokerkortet med fyra färger – När du lägger detta kort får du bestämma vilken färg som ska spelas härnäst.
 • Dra 4 Wild – Med detta kort kommer nästa spelare att få dra 4 kort och du bestämmer vilken färg som ska spelas därefter. Detta kort får du bara spela då du inte har något kort på hand som matchar det kort som har spelats.

När en spelare luras med sitt Wild kort

Om du tror att spelaren innan dig har lurats och spelat ett Wild 4 kort trots att han eller hon hade en matchande färg kan du syna. Nu får spelaren visa sin hand. Om du hade fel får du dra 2 kort till utöver de 4 som gällde först.

Om det var lur så får spelaren som lade Wild 4 kortet tillbaka detta kort. Nu får spelaren lägga ett lagligt kort i rätt färg och sedan får personen dra 4 extra kort från draghögen.

Poängräkning i Uno

Den spelare som blir av med sin hand först kommer att få poäng i enlighet med de kort som finns kvar på motspelarnas händer.

Värdet på korten:

Kort 0-9 = Det nummer som står på dem

Dra 2, Reverse och Hoppa över – 20 poäng

Wild och Dra 4 Wild – 50 poäng

Spelet fortsätter tills en spelare har 500 poäng och därmed är vinnaren av Uno!

 

Spela uno online

Uno - Frågor och svar

Därför att Uno betyder ett och du har ett kort kvar på hand.

En standard Uno kortlek har 112 kort.

Ja, det finns virtuella Uno spel och du kan även ladda ner en app till din smartphone för att spela Uno.

Först går du igenom reglerna på ett kortfattat sätt. Därefter kan ni spela en snabb omgång med öppna kort så att alla förstår. Uno för barn kan spelas med lite lättsammare regler.

Uno är till största delen ett turspel eftersom du måste få bästa korten. Men det krävs också lite strategi för att spela korten på rätt sätt och därmed öka chansen att vinna spelet.

En enkel omgång kan ta omkring 20 minuter. Ibland snabbare. Det beror lite på hur korten spelas. Ett helt parti Uno kan ta minst en timme och mer. Fast det går ju att ta en paus och återkomma till spelet så Uno kan spelas över flera dagars tid.

Ja, det finns Uno spel att ladda ner för Mac.

 

 

Uno är ett amerikanskt spel som utvecklades år 1971 av Merle Robbins i Reading i Ohio. När han insåg att familj och vänner gillade spelet så tryckte han upp 5000 kopior som han sedan sålde från sin frisörsalong.

Alla leksaksbutiker har detta spel. Dessutom kan du beställa det online från leksaksbutiker såväl som större nätbutiker med blandat sortiement som till exempel Amazon.

Du kan bara spela Dra 4 wildkortet i Uno då du inte har något annat kort som matchar det kort som spelats före dig. Men du kan ju bluffa och hoppas på att ingen kollar om du lurades.

 

 

Uno - Intressanta fakta

Uno kan användas för att hjälpa barn med nummer och räkning. De tänker inte ens på att de övar på detta då spelet är så spännande och roligt.

Det har sålts över 150 miljoner Uno spel i världen sedan det en gång uppfanns. I och med att korten slits ut så är det inte ovanligt att köpa ett nytt Uno spel med jämna mellanrum.

År 2019 så lanserade Mattel ett Braille Uno. Detta är alltså Uno för synskadade som kan läsa av korten med händerna.

En vuxenvariant av Uno går ut på att du har regler för drinkar. Olika kort betyder att du måste dricka en viss drink. Det är flexibelt vilken drink och hur mycket.

På nätet finns det Uno portaler såväl som spelportaler som har Uno spel som fungerar gratis direkt i din webbläsare.

Du kan använda kortet Reverse som ditt sista kort och avsluta spelet med det. Kom bara ihåg att ropa Uno när du lägger ditt näst sista kort!

Det finns numera över 500 varianter av Uno. Bland de populäraste finner vi Pirat Uno, Speed Uno och Elimination Uno. Splash Uno är spelet du kan spela vid poolkanten eftersom korten är av plast som inte förstörs av vatten.

Det går inte att tumma på regeln om att ropa Uno när du lägger ditt näst sista kort. Detta är nämligen en officiell Uno regel.

I och med att Uno är ett så populärt tema så återkommer det i andra spel. År 2002 så gav speltillverkaren IGT ut en videoslot med Uno tema.

Det är särskilt Action korten (wild, reverse, plus och så vidare) som gör det möjligt att spela Uno med strategi.

Här är en bra genomgång av Uno regler!