spela-kortspel
Search

Poker

Det finns lite olika versioner av poker med grundreglerna är i stort sett de samma oavsett vilken pokervariant du spelar. Med fem kort ska du få till den bästa handen, alltså handen med det högsta värdet.

Du spelar tillsammans med andra spelare runt bordet och ingen kan se vad någon annan har på hand. Spelet fungerar med satsningsomgångar. Den som till sist vinner kommer att ta hem alla satsningarna minus den avgift som pokerarrangören tar ut.

Normalt sett så spelas poker med en kortlek. på bordet finns också spelmarkörerna som symboliserar pengarna som ni satsar under varje spelrunda. Målet är dels att försöka få till den starkaste handen samt att få andra att tro att du har den bästa handen så att de ger upp. Detta gör du delvis genom att satsa på ett sätt som verkar som att du har en stark hand.

Pokerhänderna att satsa på är:

  • Royal Straight Flush
  • Straight Flush
  • Fyrtal
  • Kåk
  • Färg
  • Stege
  • Triss
  • Tvåpar
  • Ett par
  • Högsta kort

 

Det starkaste kortet är esset.

Bra att veta om poker

I poker så handlar det alltså både om tur och skicklighet. Tur på så vis att du behöver få bra kort tilldelade och skicklighet på så vis att du behöver förstås vad du ska göra med dessa. Vilka ska du behålla på handen? Hur mycket ska du satsa varje runda med den hand du har? När ska du vika dig och lämna spelet?

Det är av yttersta vikt att du tar en titt på de poker regler som gäller för spelet från start. Detta eftersom det inte alltid är samma. Reglerna gäller både hur du satsar och vilken insats du börjar med samt hur en vinstpott kommer att delas upp om det slutar lika mellan olika spelare.

Hur lär du dig poker snabbt?

Det går alltid att spela poker gratis online. Inte i live spel där folk spelar på riktigt. Men du kan hitta övningsspel såväl som gratis pokerrum där folk bara spelar för skojs skull. Det här är ett fantastiskt sätt att lära sig poker på.

Dessutom har du en uppsjö av information om poker online. Du kan kolla videos, läsa guider, läsa bloggar och faktiskt också böcker. Pokerstjärnor som har lyckats bli miljonärer på sitt spel delar med sig av sina tricks och insikter.

Om du är väldigt intresserad av poker strategi och taktik så har du mycket att se fram emot. Du kan rentav delta i pokerforum där du kan diskutera med andra vad som är bästa dragen i olika lägen.

Spela poker online och offline

Det är ganska stor skillnad mellan att spela poker online och offline. Det här är viktigt att förstå. Spelen har förvisso samma regler och du kommer att spela mot andra verkliga spelare på pokerrum online. Men när ni inte kan se varandra så blir strategi för satsningar och bluffning lite annorlunda.

Du kommer att få jobba med pokerface vad gäller dina drag. Ingen kan se i ditt ansikte om du bluffar eller inte. Dessutom kan online poker komma med en rad olika fördelar som att du kan få bonus, gratis inträde till turneringar och mer.

På pokerrum på nätet är det också vanligt att det kommer besökare från casino som finns på samma portal. Det innebär att det finns gott om nybörjarbord där konkurrensen inte är så svår. Det kan kännas väldigt skönt för dig som håller på att lära dig spelet.

Spela poker online

Poker - Frågor och svar

Du kan spela poker gratis online men om du vill vinna på riktigt och få ut lite mer ekonomiskt av ditt spel får du räkna med att lägga några hundralappar som minst per spel.

Det är normalt att satsa omkring 20 kronor per omgång men det kan bli det dubbla i spel där man har en högre nivå på satsningarna. Sedan växer ju satsningen med varje spelomgång så det kan bli mycket mer beroende på hur länge du stannar kvar i spelet.

Ja, det går bra att spela poker med 3 spelare. Du kan rentav spela med 2 spelare eller själv mot en dator!

Ibland får pokersajter serverproblem och ibland kan det vara du som har en usel uppkoppling. Kolla din uppkoppling och sök online för information om pokerrummet för att se om andra rapporterar att det är nere och varför.

Detta beror på att poker inte bara handlar om tur. Den som är bra på poker visar skicklighet inom flera områden som strategiskt tänkande och även bluffande.

Om du tycker att det är svårt att vinna på poker så beror det antagligen på att du har tagit dig vatten över huvudet. Gå några steg tillbaka. Se över regler och strategi. Välj sedan bord med nybörjare där du inte genast slukas av pokerhajar!

Om du har spelat på en pokersajt med svensk licens ska du inte betala skatt på vinster. Om du har spelat på en pokersajt med EU-licens som inte vänder sig till svenska spelare ska du heller inte betala vinstskatt på pokervinsterna.

I en pokerkortlek har du fyra kort av varje sort. Därmed blir det 52 kort tillsammans.

Om du spelar aggressivt och folk inser detta så kan det vara en strategi som till sist inte fungerar då dina motspelare blir modigare och vågar trotsa dig med höjningar som till sist leder till att du förlorar mer.

Den bästa pokerhanden är en Royal Flush. Det är en färgstege med ess, kung, dam, knekt och tio. Alla korten är i samma färg. Det finns ingen hand som kan slå en Royal Flush!

Poker - Intressanta fakta

När olika länder bestämde sig för att tala om för folk att stanna hemma under Covid-19 så var det många som valde att spela poker online. Det ledde till en kraftig ökning av pokerrumens intäkter.

Den forne amerikanske presidenten Richard Nixon ska ha varit väldigt bra på poker. En slug man med andra ord.

Det finns pokerturneringar som har pågått under flera dagars tid. Rekordet lär vara 8 dagar.

År 2010 så infördes en lag i staten Washington om att pokerspel online är olagligt. Det finns stater där man har börjat lätta upp för spel online men det är fortsatt ingen självklarhet för amerikaner att få spela poker online lagligt.

Idag använder vi ordet pokerface för att beskriva en person som inte avslöjar hur de känner och tänker med minspelet. Detta kommer från pokerns värld där det fortsatt är viktigt att jobba med pokerface för att lyckas i livespel.

Idag är det många som tycker om att se poker på tv eller live. Detta även då personen själv inte spelar. Tittarsiffrorna för de stora pokereventen når flera miljoner då det blir finaldags!

Idag spelas poker med en kortlek som har 52 kort och ibland med flera kortlekar. Men en gång i tiden så var poker ett spel med en kortlek på 20 kort och 4 spelare runt bordet.

Det är tydligt att poker lockar män mer än kvinnor. Visst finns det duktiga kvinnliga pokerspelare men när vi ser på statistiken för poker i de stora sammanhangen så är de allra flesta som spelar män.

Som så många andra sällskapsspel så anses poker ha sin vagga i Kina. Man tror att det första pokerspelet spelades i Kina någon gång på 900-talet.

Det första pokerspelet för pengar spelades på nätet den första januari 1998.

 

 

Här får du grunderna i hur du spelar poker.