spela-kortspel
Search

Domino

Om du har spelat Domino så kanske du blir förvånad då de Domino regler som presenterad här inte är samma sak som du lärt dig. Det är vanligt för det finns faktiskt en rad olika versioner av detta spel som spelas med brickor.

Men reglerna för Domino-varianter är trots allt ganska lika. Har du bara koll på grunderna kan du hoppa in i ett spel oavsett var i världen du befinner dig!

Det viktigaste är att du har klart för dig vilka regler som gäller innan du börjar spela. Idag kan du spela Domino hemma med ett eget set eller välja en virtuell version som du finner online eller som Domino app för din mobiltelefon.

Bra att veta om domino

Som vi har nämnt finns det många varianter av Domino och vi kommer inte att gå igenom varje version här. Vi tar istället en titt på grundreglerna för den variant som kan kallas för grundläggande Domino. Har du koll på dessa regler bör det inte bli så svårt för dig att få koll på andra dominovarianter.

Målet med detta spel är att vara först med att få 150 poäng. Börja med att lägga ut dominobrickorna på bordet så att de prickar som visar brickans värde är vända mot bordet. Blanda för att förbereda en omgång Domino!

Så spelar du Domino – steg för steg

Om du spelar med två spelare, du och en till, ska ni båda dra 7 dominobrickor från bordet. Om spelet har fler spelare så kommer varje spelare att få 5 brickor.

  1. Ställ dominobrickorna framför dig så att du ser vad som står på dem fast utan att andra som är med i spelet ser detta.
  2. Den spelare som har högsta dubbeln, det vill säga en dominobricka som har samma antal prickar på båda sidorna av strecket, kommer att lägga ut denna på bordet för att börja spelet.
  3. När en runda är över så kommer den som vann förra rundan att påbörja den nya rundan.
  4. Spelet pågår medsols.
  5. För att spela ska du placera en dominobricka med antal prickar som är samma som på den som ligger på bordet. Du placerar din dominobricka med samma antal prickar vid en av sidorna av den dominobricka som ligger på bordet. Låt oss säga att det är en dubbeltrea. Nu kan du ta en bricka som har tre prickar på en eller två av sidorna och lägga den med de tre prickarna mot en av de fyra sidorna på brickan med dubbel-trea.
  6. När du spelar med en dubbel-bricka så ska du placera den på långsidan mot kortsidan av en annan bricka på bordet.
  7. Den första dubbeln som läggs ut kallas för Spinner.
  8. Du kan lägga din dominobricka mot valfri sidan av Spinnern.
  9. Viktigt att veta är att det bara är Spinnern som du kan spela vidare på från 4 sidor men det går bra att lägga till en bricka i vinkel så att du får ett L.

När en spelare inte har en dominobricka som matchar

När du inte har en dominobricka som matchar de som finns på bordet så måste du plocka upp en ny från de nedåtvända på bordet. Du får fortsätta göra detta tills du får en bricka som matchar som du kan spela med.

Om du har plockat upp alla brickor som finns på bordet och fortfarande inte kan matcha med någon bricka på bordet så är det nästa spelares tur.

Poängräkning i Domino

Poängen räknas med de prickar som finns på brickornas yttersta ändar. Om du har lagt en sida med 3 prickar på änden och en till med 2 prickar på änden så är det 5 poäng. Du får så många poäng som du skapar med dina dominobrickor.

Den första spelaren som har spelat ut alla sina brickor är den som vinner omgången. Den här spelaren får också alla poäng för de dominobrickor som inte har spelats och som finns på de andra spelarnas händer. Det här påminner en hel del om kortspelet 500!

När du räknar poäng så är det med 5 som nummer. Om du får 44 poäng så är det samma sak som 45 för du avrundar alltid till närmsta 5-följdnummer.

Den som får 150 poäng först har vunnit spelet!

 

Spela domino online

Domino - Frågor och svar

Idag tillverkas Domino set av plast. En vanlig teknik är formgjutning där man snabbt kan gjuta samma form på bitar och även på andra effekter som kan komma med ditt set som ställ för dina dominobrickor.

Du räknar med femtal. Därmed kommer du hela tiden att avrunda summan mot det femtal som är närmst.

Om du har en dubbel dominobricka med högst värde jämfört med de andra spelarna så är det du som börjar med denna bricka. Om spelet redan är igång börjar du med den bricka som du kan matcha mot någon av sidorna på brickorna som finns på bordet.

Dominobrickorna tillskrivs en hel del symbolik. Det finns de som säger att en dröm om dominobrickor betyder att du inte talar sanning. Pizzakedjan Dominos har en dominobricka med en prick och två prickar vilket står för en av de första tre butikerna som kedjan hade.

Då har du vunnit genom att gå ur spelet och värdet på brickorna som dina motspelare har kvar blir ditt. Du räknar ihop din poäng för att se om du har fått minst 150 och därmed vunnit hela spelet.

Det borde finnas i en lokal leksaksbutik nära dig. Men du kan förstås beställa Domino set online från leksaksbutiker såväl som från spelbutiker.

Det här beror lite på version du spelar men normalt sett så ska det vara tre prickar på ena sidan av en den sista dominobrickan du spelar ut med.

I ett spel med två personer så får varje spelare 7 brickor. När det blir fler spelare än så kommer varje spelare att få 5 brickor.

Dominoteorin myntades under det kalla kriget. Det var en krigspolicy som gick ut på att om ett land hade en kommunistisk ledning så skulle det snabbt leda till kommunistiska ledningar i länderna invid och sedan vidare ut i världen så som dominobrickor faller en efter en.

Det finns ingen uppfinnare av Domino men spelet anses ha sina rötter i Kina där det uppfanns någon gång för tusen år sedan.

Domino - Intressanta fakta

Det finns studier som har visat att dominospelande kan utveckla unga människors kognitiva förmåga. Det vill säga att spelet kan utveckla hur du tänker och tar dig an problem.

Även om du måste öva och lära dig strategi för Domino så är det ett relativt lätt spel att lära sig. Det finns dominospel som är gjorda för att barn i tvåårsåldern ska kunna spela. Dessutom är detta ett spel som fungerar väl i alla kulturer så det kan spelas mellan människor som inte ens kan varandras språk!

Ursprunget till spelet Domino finns i Kina. Det ska ha utvecklats i Kina för många hundra år sedan.

Det här är ju inte ett kortspel men dagens Domino set påminner en hel del om olika typer av kortspel helt enkelt för att de har formats för att likna spelen med liknande regler.

Idag är dominobrickor för det mesta gjorda av plast men historiskt sett har de tillverkats av elfenben eller annat ben. Därav den vita färgen. På engelska kallas brickorna för Bones, det vill säga ben. Dessutom kallar man högen du plockar brickor från för Bone pile, det vill säga benhögen!

Det är svårt att säga precis när spelet Domino uppfanns. Men det finns omnämnt i skrifter från 1100-talet.

Folk över hela världen älskar Domino och därmed finns det gott om event. I Holland har man sedan 1986 ett årligt event som kallas för Dominodagen.

De moderna europeiska Domino seten ser inte ut som de klassiska kinesiska seten. Men det är fortfarande vanligt att man tillverkar seten för hand av material som trä. De du köper i leksaksbutiken är dock gjorda av plast.

På engelska kallas spelet för Dominoes eftersom man referrerar till brickorna i plural.

Det finns så många versioner av Domino att det inte ens går att räkna de alla!

Här är en förklaring på hur du spelar Dominos.