spela-kortspel
Search

Idioten

Idioten är en form av Harpan, eller patiens, som har fått sitt namn med tanke på hur du känner dig då du inte får patiensen att gå ut. Som en idiot förstås! Fast du behöver inte vara så hård mot dig själv. För att lösa detta pussel måste du ju ha lite tur med korten som delas ut från start.

Du kan enkelt spela Idioten hemma med en kortlek. Det här är ju ett spel för en spelare så du måste inte ragga upp medspelare eller försöka hitta dessa online. Idioten kan också spelas med Idioten app eller direkt i din webbläsare. Då kommer mjukvara att sköta om delning av kort och allt du behöver gör är att välja.

Låt oss ta en titt på hur du spelar Idioten…

Bra att veta om idioten

I Idioten är målet att flytta alla korten i leken till högen som du har längst upp till höger. Denna hög får du själv skapa om du spelar med vanliga kort. När det är en virtuell version av Idioten ser du en ruta med alla sviternas symboler där du ska placera kort i takt med att du spelar ut dem.

Placering av kort för att spela Idioten

Om du spelar Idioten online så börjar spelet med att du har 4 synliga kort på bordet. Till vänster om dessa finns stacken där du kan dra nya kort. Till höger har du platsen för högen som är korten du spelar ut.

Om du spelar hemma på köksbordet arrangerar du dina kort på precis samma sätt.

Spelet kan börja:

  1. Du har nu 4 kort synliga på bordet. Du kan välja ett att lägga på högen till höger. Därefter kan du lägga nästa i tur, det vill säga samma svit och ett nummer som är högre än det första du lade på högra högen.
  2. Du kan nu ta nya kort från högen och du lägger dessa ovanpå de fyra synliga korten eller där det är tomt för att du har flyttat ett kort. Ett kort på varje hög. Dessa är förstås alltid synliga.
  3. Du kan lägga det lägsta kortet av den svit som finns på högra högen över det kort som finns där. Det ska bara vara samma svit. Det måste inte vara nummerordning.
  4. Du fortsätter på samma sätt tills det inte finns mer att göra med korten som syns. Därefter tar du nya kort från stacken. Ett kort på varje plats av de 4 synliga korthögarna.

Det går att byta svit som du lägger på slänghögen. Det är det lägsta kortet som du har i de 4 högarna som är synliga på bordet som du kan kasta på kasthögen tills det bara finns ett av samma svit kvar.

Spela idioten online

Idioten - Frågor och svar

Ja, du kan spela gratis Idioten direkt online i din webbläsare eller genom att ladda ner till din dator eller mobiltelefon.

Du kan ladda ner Aces Up (Idioten) för Windows och spela på din dator.

När du spelar Idioten så bör du vinna cirka 1 av 10 spel om du tänker till och använder dig av lite strategi.

Jokrar är inte en del av kortspelet Idioten!

Flytta ett ess till en tom ruta så snart som du kan. Det är ju detta du vill ha kvar till sist så det är mindre gynnsamt att ha andra kort under esset.

Idioten - Intressanta fakta

På engelska heter Idioten Aces Up Solitaire och detta namn används även på svenska ibland.

Målet med Idioten är att lösa upp korten så att du till sist bara har de 4 essen kvar på bordet. Det är därför som spelet heter Aces Up på engelska!

Reglerna för Idioten skiljer sig en aning från Harpan men det är ändå samma typ av spel. Det gäller att fundera på hur du ska flytta korten för att få loss alla kort.

Idioten är ett spel för en person. Du behöver inga medspelare för att spela.

Idioten är en form av patiens och det ordet betyder tålamod. Om du inte har tålamod när du spelar Idioten kan du börja bete dig som en idiot!

Här förklaras Idioten patiens.