spela-kortspel
Search

Canasta

Canasta är ett kortspel som du kan spela solo eller i lag. Det påminner en hel del om 500 så det kan vara en hjälp om du har spelat det kortspelet förr. Det hela går ut på att du ska bygga det som kallas för Canasta.

Canasta är samma sak som sju kort som har samma värde. Den bästa Canasta-handen är den som är röd och utan jokrar. Om du har svart Canasta så betuder det att du har en hand där du lägger ett svart ett rött kort längst upp.

Genom att spela alla korten som du har på hand så är du ur spelet. Detta är målet. Du vill bli av med alla korten så det gäller att lyckas med detta först för att vinna Canasta.

 

Bra att veta om canasta

Canasta är inte ett svårt spel men det gäller att förstå reglerna för att komma igång. De flesta får häng på hur det fungerar efter en spelomgång eller två. Det här är framförtallt ett mycket roligt kortspel som du kan spela tillsammans med andra i olika åldrar. Därmed är det ett bra familjekortspel.

Så spelar du Canasta, steg för steg:

 1. Blanda två kortlekar med jokrar så att varje kortlek har 54 kort.
 2. Välj en spelare som får rollen som dealer.
 3. Dela ut 11 kort till varje spelare.
 4. Nu kan alla titta på sina kort.
 5. Korten som blir över läggs ut mitt på bordet så att ni har en hög att ta kort från.
 6. Vänd det första kortet i högen synligt på bordet. Detta är slänghögen.
 7. Om du skulle få upp ett av de tre bonuskorten, joker, två eller röd trea, så fortsätter du vända upp kort tills slänghögen har ett neutralt kort.
 8. Spelaren som sitter till vänster om dealer börjar.
 9. Spelaren kan nu dra ett kort från högen med gömda kort på bordet eller från slänghögen.
 10. Om du drar ett kort från slänghögen så måste du genast använda den för att skapa en serie på bordet.
 11. Du måste ta alla kort som ligger i slänghögen, inte bara det översta!
 12. Om du inte vill ta ett kort från slänghögen så tar du ett från den gömda korthögen på bordet.
 13. Nu ser du på möjligheter till poäng med kortet du drog och de kort du har på hand.
 14. Om du drog en röd trea så lägger du den på bordet. Detta ger dig 100 poäng.
 15. Efter att ha lagt ut kort på bordet drar du ett nytt kort från draghögen (den som har gömda kort).
 16. För att kunna lägga ut kort på bordet så måste du ha minst 3 kort av samma rank på hand.
 17. Varje serie måste ha minst två neutrala kort och sedan kan det vara ett bonuskort.
 18. För att kunna lägga ut en första serie med kort så måste du ha en som är värd minst 50 poäng för att kunna spela.
  Jokrar är värda 50 poäng. Ess och tvåor är värda 20 poäng. Korten 8 till Kung är värda 10 poäng vardera. Kort 4 till 7 är värda 5 poäng vardera. Svarta treor är värda 3 poäng vardera.
 19. När du väl har lagt ut en serie på bordet så kan du spela vilka kombinationer du vill. Du kan lägga till kort på bordet för att bli av med de du har på hand.
 20. Du kan också bli av med ett kort genom att lägga det synligt på skräphögen.
 21. Du kan lägga till kort på dina egna formationer på bordet såväl som på de som dina medspelare har skapat. Detta påminner en hel del om Rummy.

Canasta – En serie, formation, med 7 kort är samma sak som Canasta. Det gäller att få så många Canasta som du kan under spelets gång.

Poäng för Canasta-formationer

En Natural Canasta, som är utan jokrar eller bonuskort, är värd 500 poäng.

En blandad Canasta som har minst ett bonuskort är värd 300 poäng.

 

När en spelare har spelat ut alla sina kort fortsätter resten av spelarna tills de har gjort samma sak eller då draghögen inte har fler kort. När rundan är över så räknar alla ihop sina poäng. Om ni spelar i lag så lägger spelarna i laget ihop sina poäng. Skriv ner poängen så att ni kommer ihåg.

Ni fortsätter att spela nya rundor tills ett lag har nått poängen 5000 poäng.

Spela canasta online

Canasta - Frågor och svar

Ja, Canasta spelas med två kortlekar som dessutom har två jokrar. Därmed har du 2×54 kort att spela med.

Ja, Canasta spelas i omgångar tills korten i draghögen är slut eller alla spelare har spelat ut samtliga kort.

Du kan köpa Canasta kort där man säljer vanliga kortlekar. Det kan också finnas särskilda Canasta set där du får effekter som korg för slängkort och mer.

Varje spelare kommer att få 11 kort från start. Därefter går det bra att dra kort från slänghögen och draghögen för att få fler på hand.

Det tar omkring en timme att spela Canasta men det går förstås att ta paus och återkomma senare för att avsluta spelet.

Du får poäng genom att börja bygga serier med kort på bordet. Korten har olika värde och så även Canasta-serier med 7 kort.

Det finns olika varianter av Canasta och det går att spela med 5, 6 eller 7 spelare. Men det vanligaste är att man spelar 4 spelare som är uppdelade på två lag.

Ja, du kan spela virtuell Canasta online. Dessutom kan du ladda ner en Canasta app till din mobil för att spela när du har tid och lust.

Ja, du kan ladda ner ett Canasta program till din dator för att spela ensam mot mjukvaran. Då kan du ingå i ett virtuellt team i programmet.

Canasta betyder korg på spanska.

Canasta - Intressanta fakta

Beroende på vem du spelar med så kan Canasta upplevas som lite skrämmande. Det gäller att vara väl insatt i reglerna för att inte göra en massa fel som kan störa resten av medspelarna.

En viktig del av spelet Canasta är att det blir bråk om slänghögen. Där kommer det ju att dyka upp kort som du kan använda såvida inte någon annan tar dem först förstås…

Namnet på spelet är spanskt och kommer från ordet för korg. Det är antagligen så att man kallade spelet för korg eftersom det var vanligt att ha en liten korg på mitten av bordet för dela-ut-högen.

Oavsett vilka kort som ingår, bonuskort eller vanliga kort, så måste en Canasta bestå av 7 kort.

Hemma spelar du kanske så många omgångar som krävs för att en spelare eller ett lag ska nå 5000 poäng. Men det finns Canasta-spelklubbar där man ger möjligheten att från start bestämma hur många rundor som ska spelas. Då vinner förstås laget som har nått högsta poängen då rundorna är över.

Det var advokaten Segundo Santos i Montevideo, Uruguay, som uppfann spelet Canasta år 1939. Detta tillsammans med arkitekten Alberto Serrato. De spelade Bridge tillsammasn och ville få fram ett kortspel som inte tog lika lång tid som att spela Bridge men som inte var lika avhängigt av tur.

Canasta blev väldigt populärt men det var inget som gjorde Santos och Serrato till miljonärer. Detta eftersom de inte tog patent på sin speluppfinning.

Det finns lite olika versioner av Canasta. Du har till exempel Samba Canasta och Bolivia Canasta. Det som skiljer sig är reglerna så se till att du har koll på de Canasta regler som gäller innan du drar igång.

Det dröjde över 10 år från uppfinning av spelet tills det nådde USA. Där blev det mycket populärt under 1950-talet. Då trycktes särskilda kortlekar och man skrev även böcker om kortspelet.

Om spelet är slut när ett lag har en ofärdig Canasta så kan en Canasta regel göra gällande att det laget då förlorar 2500 poäng.

Mycket tydlig förklaring av hur du spelar Canasta!