spela-kortspel
Search

Hjärter

I kortspelet Hjärter, eller Hearts på engelska, är målet att inte få poäng eller tvärtom att ta alla poäng. Liksom namnet antyder är det sviten hjärter som ger poäng och även spader dam som är värd 13 poäng.

Om du skulle lyckas ta alla poäng i ett hjärter kortspel så har du fått noll poäng och det är ju bästa möjliga scenario eftersom du vill få så lite poäng som möjligt för att lyckas med kortspelert. Skulle detta ske så kommer dessutom de andra spelarna att få 26 poäng vardera så full pott är helt klart något att hoppas på.

Du kan spela Hjärter hemma runt köksbordet, online eller med app. Det här är ett kortspel som passar bra för förskolebarn såväl som vuxna så det är ett utmärkt familjespel!

Bra att veta om hjärter

För att förstå hur du ska spela hjärter kan det vara klokt att ta en titt på videon härnedan. Du kommer antagligen att behöva några omgångar för att komma in i spelet. Dessutom är det bra att ha lite koll på orden som används i spelet, särskilt om du spelar internationella hjärter spel online, så vi börjar med detta.

Hjärter kortspel – ord du ska ha koll på

Hand – Detta står för den tid det tar att spela alla kort som varje spelare har.

Trick – En spelomgång där varje spelare spelar ett kort. Högen som blir resultatet av detta är samma sak som Trick.

Spela Hjärter – Poäng

Innan spelet drar igång så måste ni komma överens om en poäng. Det här brukar vara 100 poäng men det kan lika gärna vara 50 eller 200 poäng. För att vinna Hjärter ska du ha lägst poäng när en spelare når denna poäng.

Vad gäller poängen för stick som har vunnits så kommer varje hjärterkort att vara värt 1 poäng. Spader dam är värd 13 poäng. En spelare som har alla hjärterkort samt spader dam har skjutit månen, shot the Moon.

I detta läge kommer denna spelare att få 0 poäng och motståndarna får 26 poäng vardera.

Om ingen spelare får över max antal poäng ni bestämt från start så är det bara att blanda och spelar en omgång till. Spelaren som har lägst poäng när spelet är över vinner!

Spela Hjärter – Steg för steg

 1. Blanda en vanlig kortlek med 52 kort.
 2. Dela ut korten, ett i taget, gömda mot bordet så att varje spelare får en hög med kort.
 3. Om ni spelar 4 spelare får varje spelare 13 kort.
 4. Om ni är 3 spelare ska ni plocka bort ruter 2 ur leken. Därefter får varje spelare 17 kort.
 5. Om ni är 5 spelare ska ni plocka bort ruter 2 och klöver 2. Därefter får varje spelare 10 kort.
 6. Efter att ha tittat på era händer ska varje spelare välja ut 3 kort som nu kommer att skickas till nästa spelare.
 7. Alla spelare ska ha skickat de tre korten innan någon kan kika på de kort som de har fått.
 8. Spelrt börjar med att ni skickar mortern medurs. Nästa hand spelas i motsatt riktning. Nästa hand till spelaren som sitter mittemot dig. Handen därpå kommer ingen att skicka några kort.
 9. Efter detta kommer samma rotation av delning av korten fortsätta tills spelet är över.
 10. Om ni inte är 4 spelare så kommer delningen mellan spelare att ske varannan gång medurs och varannan gång tvärtom.
 11. Den spelare som har klöver 2 kommer att börja spela den första handen på bordet.
 12. Om ni har tagit bort klöver 2 är det klöver 3 som gäller.
 13. Nu går spelet medurs. Varje spelare måste lägga ett kort av samma svit om möjligt.
 14. Om en spelare inte har ett kort av samma kortsvit går det att spela ett kort från annan svit. Var dock medveten om att en spelare utan några klöverkort när det första sticket läggs inte kan spela ett hjärter kort eller spader dam.
 15. Det högsta kortet av sviten som spelas vinner sticket. Spelaren som vann sticket tar det och lägger det på bordet bredvid sig för senare poängräkning.
 16. Spelaren som vann sticket kommer att påbörja nästa.
 17. En spelare kan inte lägga hjärter tills hjärter har brutits vilket innebär att en spelare har inlett ett stick med hjärter.
 18. Om en spelare ska börja med första sticket och bara har hjärter så går turen att börja sticket till nästa spelare medurs.
 19. Spader dam kan inte heller spelas förrän hjärter har brutits men att spela spader dam är inte samma sak som att bryta hjärter.
 20. När alla stick har spelats så får varje spelare poäng i enlighet med de kort som finns i de vunna sticken.

Tips och strategier

Förstå grunderna och hantera spader drottning på rätt sätt!

Det grundläggande målet i Hearts är att undvika poäng. Varje hjärtkort är värt en poäng, och spaderdrottningen är särskilt skadlig eftersom den innebär 13 poäng. En framgångsrik strategi innebär noggrann hantering av spaderdrottningen.

Det är ofta klokt att försöka ge detta kort till en annan spelare under passningsfasen om du har det på hand. Men om du har fastnat med drottningen ska du vänta på rätt ögonblick för att spela den. Helst när en annan spelare inte kan följa efter.

Omvänt kan vi säga att om du inte har damen ska du vara försiktig när du spelar spaderkort eftersom du av misstag kan vinna ett trick som innehåller damen du vill undvika.

Balansera din hand och kontrollera spelet

Sikta på att upprätthålla en balans i din hand. Att ha för många kort i en färg kan vara riskabelt eftersom du kan åka fast med högpoängskort. Försök att bli av med höga kort (särskilt höga hjärter) tidigt i spelet för att undvika att tvingas ta oönskade poäng.

Var också uppmärksam på vilka kort som har spelats. Att veta vilka kort som fortfarande är i spel kan hjälpa dig att fatta smartare beslut om vad du ska spela och när. Kontrollera flödet av spelet genom att hålla reda på de kostymer som andra spelare är ute efter, och använd denna information till din fördel.

Strategin för “Shooting the Moon”

Även om det är riskabelt kan att “skjuta månen” (att ta alla poäng i en runda) vara en spelförändrande strategi. Detta drag kräver att du vinner alla hjärtkort och spaderdrottningen i en enda runda.

Om du lyckas, istället för att lägga till poäng till din poäng, lägger du till poäng till alla andra spelares poäng. Denna strategi är bäst att försöka när du har en hand tungt laddad med höga hjärter och spader. Det är viktigt att vara subtil när du försöker skjuta månen eftersom andra spelare kommer att försöka omintetgöra dina ansträngningar om de kommer ikapp.

Kom ihåg att i Hearts är flexibilitet och anpassningsförmåga nyckeln. Varje spel är olika, och den bästa strategin kan variera beroende på vilka kort du får och dina motståndares stil. Var uppmärksam, spela smart och njut av spelet!

 

Spela hjärter online

Hjärter - Frågor och svar

Nej, ingen svit är bonus eller joker och det finns heller inga jokerkort i hjärterspel.

Ja, det är normalt sett bara möjligt att spela hjärter gratis. Detta oavsett om du spelar hemma med kortlek eller online.

Du kan spela Hjärter gratis direkt i din webbläsare, genom att ladda ner spelet till din dator eller med en Hearts app på din mobiltelefon.

Du behöver ingen särskild kortlek för att spela Hjärter. Använd en vanlig kortlek och ta bort jokrarna.

Det går att spela med två spelare men då får ni plocka bort 3:or, 5:or, 7:or, 9:or, knektar och kungar så att varje spelare får 13 kort.

Du ska ha minst poäng. Det får du genom att antingen få lägst poäng med korten du vunnit i ett spel eller genom att ha alla hjärter och spader dam varpå du får noll poäng och samtidigt ger varje spelare runt bordet 26 poäng.

Klart att du kan vässa hjärnan med Hjärter! Du måste tänka strategiskt och det här spelet kan vara bra både för barn och vuxna som gillar att tänka till lite.

Det finns versioner av Hjärter såväl som Hjärter appar som gör det möjligt att spela mot andra spelare på riktigt. Annars fungerar det hela så att de andra spelare är datorsimulationer.

Ja, det finns flera! Du bör finna en Hearts app som fungerar bra på din mobiltelefon eller surfplatta. Dessutom ska den vara gratis.

Du måste lära dig hur du ska spela för att antingen ta hem alla hjärter kort samt spader dam eller för att få lägsta möjliga poäng. Detta är vägarna till vinst i spelet!

Hjärter - Intressanta fakta

På grund av spader dam så finns det tre farliga kort i leken. De är spader ess, spader kung och så spader dam förstås. Det är dessa kort som med största sannolikhet kan få dig att vinna damen och sedan får 13 poäng som straff för detta.

En populär och bra Hjärter strategi är att försöka bli av med sviter så snabbt som du kan. Du vill bli av med höga kort och poängkort så fort det bara går. Om du kan bli av med en svit tidigt i spelet så betyder det att du kan spela höga kort och poängkort när den sviten spelas.

Det krävs en hel del strategi och skicklighet i detta spel. Du bör vara medveten om hur du väljer de tre korten som du skickar vidare. Det är sällan smart att skicka vidare straffkort. Du ska också ge dig på att vinna rena stick från start.

Det går förstås att spelar fler spelare än 4 och faktiskt också färre. Men 4 spelare anses vara idealet för antal spelare i Hjärterspel.

En populär variant av hjärterspel är Omnibus Hearts. Det spelas med 4 spelare och här kommer ruter knekt att räknas som minus 10 poäng. Ibland är det ruter 10 som får denna roll i spelet.

I slutet av 1900-talet så blev spelet Hjärter en naturlig ingrediens på en PC. Detta eftersom det inkluderades i Windows operativsystem.

Det finns ingen särskild uppfinnare av Hjärter. Men det antas att detta kortspel kommer från spelet Reversis som i sin tur blev populärt på mitten av 1700-talet i Spanien.

När du ser på regler för Hjärter kortspel ska du tänka på att det finns olika varianter. Reglerna kan skilja sig en aning mellan vanligt Hjärter spel med kort och de som finns online.

Normalt sett är klassisk Hjärter ett gratis kortspel som spelas med två lag av spelare.

I det första sticket kan du inte spela hjärter eller spader dam.

Här får du tips om hur du spelar Hjärter och undviker kort!