spela-kortspel
Search
chicago poäng

Chicago poäng – Allt om poäng i Chicago!

Är du nyfiken på kortspelet Chicago? Det här är ett klassiskt kortspel som kombinerar element du känner igen från traditionella kortspel med unika system och strategier. Kärnan i detta kortspel är förstås poängsystemet. Det är dina Chicago poäng som avgör om du vinner. Så låt oss förstå lite mer om poäng i Chicago.

Om du förstår hur poängen fungerar så kan du öka dina vinstchanser. Men ännu viktigare än så är att spelet blir mycket roligare för dig när du fattar vad det hela går ut på!

Grunderna i Chicago

Innan du dyker in i poängsystemet och förstår saker som fyrtal i Chicago är det viktigt att förstå spelets grundläggande struktur. Spelet spelas vanligtvis av fyra spelare i partnerskap om två, med en standardlek med 52 kort.

Målet är att vinna rundor, eller händer, genom att fånga de flesta tillgängliga poäng inom varje hand. Poäng ges genom en kombination av vunna trick och uppfyllande av specifika prestationer kända som Chicago och Grand Chicago.

Här är en bra förklaring av spelet:

Så får du Chicago poäng

I Chicago får man poäng på flera sätt, vart och ett lägger till ett lager av strategi till spelet:

 • Trick: Det vanligaste sättet att få poäng är genom att vinna trick. Varje hand består av en serie trick, där spelare i sin tur spelar ett kort från sin hand. Det högsta kortet i den ledade färgen vinner tricket, såvida inte ett trumfkort spelas, i vilket fall den högsta trumfen vinner. Vanligtvis ger varje vunnet trick ett visst antal poäng till det vinnande laget.
 • Chicago: Att förklara Chicago är ett djärvt drag där en spelare tillkännager i början av en hand att de tänker vinna alla tricken i den handen. Att lyckas uppnå en Chicago är mycket givande vilket ger en betydande poängbonus. Men att misslyckas med att fånga varje trick efter att ha förklarat Chicago resulterar i en straff vilket gör det till ett riskabelt drag.
 • Grand Chicago: En ännu mer vågad deklaration än Chicago är Grand Chicago. Här utmanar spelaren genom att satsa på att vinna varje trick utan att deras partner spelar ett enda kort. Belöningarna för att uppnå Grand Chicago är ännu större än för Chicago vilket återspeglar den ökade svårigheten. På samma sätt är straffet för att misslyckas strängare.

Poäng i Chicago

De exakta poängen som delas ut för att vinna trick, deklarera Chicago och uppnå Grand Chicago kan variera beroende på husreglerna. En vanlig poängfördelning kan dock se ut ungefär så här:

 • Varje vunnet trick: 1 poäng
 • Chicago: 15 poäng tilldelas om framgångsrikt, men ett 15 poängs straff om misslyckats.
 • Grand Chicago: 30 poäng tilldelas om framgångsrikt, med 30 poängs straff om misslyckats.

Det är viktigt för spelare att komma överens om poängsystemet innan spelet startar för att säkerställa rättvisa och tydlighet.

poäng chicago
Se till att ni har Chicago poängen klara för er innan spelet går igång!

Strategi och riskhantering

Att förstå poängsystemet i Chicago är avgörande för att formulera effektiva strategier. Så ser det ju ut i alla typer av kortspel. Detta oavsett om du lägger Idioten patiens eller kör på ett dryckesspel!

Spelare måste balansera de potentiella belöningarna av att förklara Chicago eller Grand Chicago mot riskerna för straff. Framgångsrika spelare kommer att vara skickliga på att bedöma styrkan i sin hand, deras motståndares sannolika agerande och den nuvarande ställningen i spelet för att fatta välgrundade beslut om när de ska fullfölja dessa höginsatsdeklarationer.

Poängsystemet i Chicago tillför djup och spänning till spelet och uppmuntrar spelare att ta kalkylerade risker och lägga strategier med sina partners. Oavsett om du är nybörjare som lär dig grunderna eller en erfaren spelare som vill förfina din strategi är en tydlig förståelse för hur poäng görs och konsekvenserna av varje poängtillfälle avgörande.

Genom att bemästra poängsystemet kan spelare navigera i Chicagos vändningar med självförtroende, vilket gör varje spel till en spännande och njutbar upplevelse.

5 frågor och svar om Chicago poäng

1.      Vad händer med poängen om en hand slutar oavgjort?

S: I händelse av oavgjort, där inget lag har en klar majoritet av trick, kan poäng delas ut enligt specifika husregler. Vissa varianter ger inga poäng till något av lagen, medan andra kan dela de tillgängliga poängen för trick jämnt mellan lagen. Att förtydliga denna regel innan spelet startar är avgörande.

2.      Kan poäng dras av någon annan anledning än att misslyckas i en Chicago eller Grand Chicago?

S: Även om de primära avdragen sker på grund av misslyckade Chicago- eller Grand Chicago-deklarationer, kan vissa varianter av spelet inkludera straff för andra överträdelser, som att inte följa efter när du kan eller bryter mot speletiketten. Dessa regler varierar och bör godkännas av spelarna i förväg.

3.      Finns det några bonuspoäng för att ha vunnit alla trick i en hand utan att förklara Chicago eller Grand Chicago?

S: Generellt sett ger inte bonuspoäng utöver poängen som vunnits för varje stick att vinna alla stick i en hand utan deklaration. De betydande bonuspoängen är specifikt knutna till risk-belöningsmekaniken att deklarera Chicago eller Grand Chicago.

4.      Är det möjligt att deklarera Chicago eller Grand Chicago efter att det första tricket har spelats?

S: Deklarationer om Chicago eller Grand Chicago måste göras i början av en hand, innan några trick spelas. Denna regel lägger till ett strategiskt lager, vilket kräver att spelare bedömer styrkan i sin hand och deras förtroende för att göra en sådan deklaration utan fördelen av att se hur handen börjar utvecklas.

5.      Hur räknas poängen i slutet av spelet?

S: I slutet av spelet räknas poängen genom att summera poängen från alla spelade händer. Detta inkluderar poäng som vunnits från trick, framgångsrika eller misslyckade Chicago- eller Grand Chicago-deklarationer och alla andra överenskomna bonusar eller straffavgifter. Laget med den högsta poängsumman i slutet av spelet utses till vinnare. Det är vanligt att spel spelas till en förutbestämd poängsumma, till exempel 100 poäng, där det första laget når eller överträffar den summan som vinner spelet.

Översikt av poängrelaterade situationer i Chicago:

Åtgärd Poäng tilldelade Anmärkningar
Vinna ett stick 1 Standardpoäng för att vinna ett stick.
Misslyckas med att följa färg (om tillämpligt) -2 (varierar beroende på husregler) Straff för att inte följa färg när man kan, varierar beroende på husregler.
Lyckad Chicago-deklaration 15 Bonus för att vinna alla stick efter att ha deklarerat Chicago i början av handen.
Misslyckad Chicago-deklaration -15 Straff för att misslyckas med att vinna alla stick efter att ha deklarerat Chicago.
Lyckad Grand Chicago-deklaration 30 Stor bonus för att vinna alla stick ensam efter att ha deklarerat Grand Chicago.
Misslyckad Grand Chicago-deklaration -30 Hårt straff för att misslyckas med att vinna alla stick ensam efter att ha deklarerat Grand Chicago.

 

5 spännande fakta om poäng i Chicago

 1. Dynamisk poängpotential: Till skillnad från många kortspel där poängmöjligheterna är statiska eller begränsade till specifika kortkombinationer, introducerar Chicagos poängsystem dynamisk poängpotential genom deklarationer. Detta innebär att en enskild hand dramatiskt kan förändra spelets gång, vilket gör varje runda potentiellt spelförändrande.
 2. Strategiskt djup med straff: Införandet av straff för felaktiga deklarationer i Chicago ökar inte bara risken; det ökar spelets strategiska djup avsevärt. Spelare måste inte bara bedöma sina egna händer utan också förutsäga sina motståndares spel och potentiella deklarationer, vilket lägger till ett psykologiskt lager till spelet.
 3. Historisk utveckling: Chicago kortspel poäng och system återspeglar spelets historiska utveckling från enklare trick-spel. Spelet innehåller element som Chicago- och Grand Chicago-deklarationerna och anpassar traditionell poängsättning för att skapa en mer komplex och engagerande upplevelse, som visar upp anpassningsförmågan och innovationen inom kortspelsutveckling.

 1. Balansera risk och belöning: Poängsystemet i Chicago exemplifierar balansen mellan risk och belöning, en kärnprincip i speldesign och strategi. Spelare ställs ständigt inför beslut som antingen kan leda till en betydande poängvinst eller en förkrossande straff, vilket gör varje deklaration till ett spännande ögonblick.
 2. Utbildningsvärde: Utöver underhållning kan poängsystemet i Chicago ha pedagogiskt värde, lära ut matematiska färdigheter, sannolikhetsbedömning och strategisk planering. Spelare lär sig att beräkna odds, hantera risker och utveckla strategier baserat på poängreglerna, och tillämpa dessa färdigheter i ett roligt och engagerande sammanhang.

Spela kortspel online

No data was found