spela-kortspel
Search

Hur spelar man Uno junior?

Uno Junior är en förenklad version av det klassiska kortspelet Uno designat speciellt för yngre barn. Reglerna är lättare att förstå och kortleken har förtjusande illustrationer av djur istället för de traditionella färgerna och siffrorna. Detta ger en fräsch fläkt och det kan vara kul att ha den här typen av Uno spel vid sidan om det vanliga.

Här är en steg-för-steg-guide om hur man spelar Uno Junior

Du behöver:

Uno Junior Deck: Denna kortlek innehåller 56 kort. Det finns fyra uppsättningar kort numrerade från 1-3 (istället för 1-9 som i vanliga Uno), och det finns fyra speciella actionkort. Det går också att spela med en helt vanlig kortlek som den du använder för 500 och liknande spel.

Kom igång med spelet

Blanda kortleken: Börja med att blanda Uno Junior-korten noggrant.

Dela ut korten: Varje spelare får fem kort. Om det finns två spelare får varje spelare sju kort. Resten av kortleken placeras med framsidan nedåt i mitten av spelområdet för att bilda draghögen.

Starta slänghögen: Det översta kortet från draghögen vänds och placeras bredvid draghögen för att starta slänghögen. Om detta kort är ett actionkort, återför det till leken och dra ett nytt kort.

Spela spelet vidare

Ordning: Ni börjar med spelaren till vänster om dealern. Spelarna turas om att spela ett kort från sin hand till slänghögen. Kortet som spelas måste matcha det översta kortet i slänghögen i antingen nummer eller djur. Till exempel, om det översta kortet är en 2:a med ett lejon så kan du spela vilket lejonkort som helst eller vilket kort som helst med en 2:a på.

Lejon matchar lejon!

Vad händer om du inte kan spela ett kort?

Om en spelare inte kan spela ett kort (d.v.s. de har inga kort som matchar det översta kortet i kasseringshögen i antingen nummer eller djur) så måste de dra ett kort från draghögen . Om det dragna kortet kan spelas kan spelaren spela det direkt. Annars går turen till nästa spelare.

Action kort: Uno Junior innehåller två typer av actionkort:

Dra ett kort: Om detta kort spelas måste nästa spelare dra ett kort och hoppa över sin tur.

Wild kort: Detta kort kan spelas på vilken tur som helst oavsett antalet eller djuret på kasseringshögen. Spelaren som spelar ett Wild Card väljer det djur som ska spelas härnäst.

Ropa Uno: När en spelare bara har ett kort kvar måste de skrika Uno! för att ange detta. Om de glömmer att göra det och en annan spelare märker det innan nästa spelare har tagit sin tur, måste spelaren med ett kort dra två kort som straff.

Vinnaren av spelet

Den första spelaren som blir av med alla sina kort är vinnaren i den omgången.

För att göra spelet till en längre poängbaserad tävling kan du hålla koll på poäng i slutet av varje omgång. När en spelare vinner tjänar de poäng baserat på korten som finns kvar i sina motståndares händer:

Numrerade kort är värda sitt nominella värde (1-3 poäng).
Dra ett-kort är värda 5 poäng.
Wild kort är värda 10 poäng.

Spelet fortsätter med ytterligare omgångar tills en spelare når en viss poängsumma, till exempel 50 poäng. Den första spelaren som når denna summa utses till totalvinnare. Det här kan vara ett utmärkt sätt att utveckla barnets matematiska kunskaper.

Det är allt! Med dessa regler är du redo att njuta av Uno Junior. Kom ihåg att huvudsyftet med spelet är att ha kul!

Spela kortspel online