spela-kortspel
Search

500

Kortspelet 500 är en förenklad variant av Canasta. Detta kortspel är enkelt att spela med en kortlek och minst två spelare. Barn kan lära sig och därmed kan detta vara ett kul kortspel för familjen.

Målet i detta spel är att vara först till 500 poäng. För att lyckas med detta så måste du spela flera omgångar. Precis som i Rummy så byggs det set och serier med kort på bordet. Den som vinner en omgång får poängen som finns på bordet såväl som de som finns på andra spelares händer.

Vi ska ta en titt på 500 regler så att du kan komma igång med spelet hemma eller online.

Bra att veta om 500

För att spela 500 ska du ha en vanlig kortlek med 52 kort. Det går att spela med jokrar men det kan inte anses vara klassisk 500 så plocka bort dessa om de finns med i leken.

Dela ut korten i 500

Den som fungerar som giv kommer nu att ge varje spelare i spelet 6 kort var. Resten av korten blir stacken som läggs mitt på bordet. Given vänder det översta kortet på stacken och lägger det synligt bredvid stacken.

Lägga ut kort på bordet

Spelet går ut på att bli av med korten du har på hand. Detta görs genom att skapa set och serier. Ett set är 3-4 av samma kort och en serie är kort från en viss kortsvit i nummerordning.

När det är din tur kan du välja mellan att ta ett kort från stacken eller att plocka upp hela slänghögen. Om du väljer slänghögen så måste detta följas av att du lägger ut minst 3 nya kort på bordet och ett av dessa ska komma från slänghögen som du just plockade upp.

Om du glömmer bort eller fuskar med detta så kommer 100 poäng att dras från din poängsumma!

När det är din tur kan du:

  1. Dra ett kort från högen för att du inte har något att lägga på bordet.
  2. Lägga ut 3 kort av samma sort eller som en serie i nummerordning.
  3. Om du redan har lagt ut 3 kort på bordet så går det också bra att bygga på andra set och serier som ligger på bordet.
  4. När du är klar lägger du ett kort på slänghögen och så går turen vidare till nästa spelare.

Varje spelare avslutar sin tur genom att lägga ett synligt kort på slänghögen. Om det är ditt sista kort har du vunnit omgången och då kommer poängen att räknas.

Poängräkning i 500

När en spelare gått ut så kommer poängen att räknas. Spelaren vinner det samlade värdet av korten som finns på bordet.

Poängen är:

Kort 2-9 är värda 5 poäng per kort.

10-Kung är värda 10 poäng per kort.

Esset är värt 1 poäng om det används som 1 och 25 poäng då det representerar 14.

Målet med 500 är som namnet antyder att få minst 500 poäng. Därmed får ni spela runda efter runda tills en spelare har nått denna summa.

Spela 500 online

500 - Frågor och svar

500 rum är ett vanligt namn på kortspelet 500 på engelska. Detta kan du använda om du vill hitta en bra 500 app.

Det finns lite olika regler här. Om oanvända kort är slut och spelaren inte vill plocka upp högen så räknas man ihop poängen som finns på bordet och drar dessa från handen. Den spelare som lagt detta stopp får därefter en belöning på 50 poäng.

Det går också bra att blanda slänghögen och använda som ny stack.

Nej, de flesta kan snabbt lära sig 500. Det tar inte mer än någon runda eller två att förstå hur detta spel spelas. Även yngre barn som kan räkna och förstår kortens värde och färg kan vara med.

Du bör spela ofta och mycket. Du kan också använda en app eller leta upp gratis 500 online för att öva med.

Det går att spela 500 med joker och du kan välja att tvåor är trumfkort om kortleken inte kommer med jokrar.

500 - Intressanta fakta

Det går att säga att kortspelet 500 är en svensk variant av Rummy. Det kallas också för en enkel variant av Canasta.

Idag kan du finna varianter av 500 på casinon. Men då är det viktigt att du inser att det är spel om pengar och att det enbart är tillåtet för den som är 18 år gammal.

De spelare som lägger stoppen i spelet får 50 poäng bonuspoäng.

Det här är ett kortspel som passar för upp till 5 spelare. Många tycker dock att det fungerar bäst med 2-3 spelare då det ändå kan ta ganska lång tid att spela klart en runda.

Här förklaras hur 500 spelas.