spela-kortspel
Search
joker på hand

Jokrar i kortspel – i vilka kortspel finns det jokrar?

Jokern, som ofta ses som jokerkortet i kortleken, är ett av de mest spännande korten som finns i leken. Jokern är unik, färgstark och utrustad med en betydande mängd flexibilitet inom olika kortspel. Konceptet har spridit sig till andra speltyper som till exempel slots där du har det som kallas för wilds men som i grund och botten är samma sak. Jokrar kan också finnas i sällskapsspel vuxna spelar hemma runt bordet.

I kortspel så händer det också att man pratar om så kallade wild cards, eller wild kort. Det är samma sak som jokrar. Det som är unikt med dessa är att de ofta kan användas istället för alla andra kort. Dessutom så kan en joker innebära att du får en bonusvinst eller på andra sätt får fördel i spelet.

Vi ska ta en titt på vad jokrar i kortspel är och även på några typiska kortspel där jokern brukar figurera. Men det roliga med detta kort är ju att det faktiskt kan ingå i nästan vilket spel som helst. Du kan hitta varianter av Stress kortspel såväl som klassiska spel som Finns i sjön där man har lagt in jokern som en möjlighet.

Jokerkortets ursprung och historia

Jokern är ett relativt nytt tillskott till den vanliga kortleken med rötter i USA i mitten av 1800-talet. Dess skapelse är nära knuten till spelet Euchre, ett trick-taking kortspel som var populärt under den tiden. Euchre var unik i sin användning av ett så kallat “bower”-system där vissa kort fick en högre ranking än resten.

Allt eftersom spelet utvecklades introducerades ett extra trumfkort vilket gav upphov till vad vi idag känner som jokern. Och trumfkort är ju också ett namn på detta kort. Det trumfar alla andra kort kan man säga.

De första jokerkorten introducerades runt 1860 av amerikanska korttillverkare. Termen joker kommer troligen från ordet Juckerspiel som är det tyska namnet för Euchre. Med tiden utvecklades jokerns bild från en enkel clown eller hovnarr till en mängd olika mönster, ofta reflekterande av korttillverkarens konstnärliga vision eller tidens kultur.

historiska kort

Jokerns roll och användning i kortspel

Jokern är unik i sin avsaknad av en standardiserad roll över kortspel. I vissa spel används det som ett jokerkort som ersätter alla kort i leken, medan det i andra kan tjäna ett specifikt och ofta begränsat syfte.

Till exempel, i pokerspel, om jokrar är med i spelet så fungerar de vanligtvis som joker som kan representera vilket kort spelaren väljer. I Euchre, spelet som födde jokern som vi känner till kortet, fungerar det som det högsta trumfkortet. I kortspel som Canasta så har jokern ett specifikt poängvärde och strategisk användning.

Det finns också många spel där jokern inte har någon särskild roll och tas bort från leken innan spelet. Faktum är att inkluderingen eller uteslutningen av jokern ofta dramatiskt förändrar dynamiken i spelet.

Jokern som symbol

Jokern har inte bara varit en integrerad del av kortspel utan också en framstående kulturell symbol. Dess bild har använts i en mängd olika medier, från Batmans ikoniska ärkefiende till olika former av bildkonst, litteratur och musik, som symboliserar kaos, oförutsägbarhet och list.

joker i batman
Joker i Batman är en lurig figur!

Jokerns mångsidighet och distinkta historia ger en unik smak åt kortspel. Dess smidighet, både i form och funktion, har säkerställt dess fortsatta relevans i kortspel och längre fram.

Sammanfattningsvis är jokern mer än bara ett kort. Det rör sig om ett fascinerande stycke kultur- och spelhistoria. Oavsett om det är ett wild card i ett pokerspel med hög insats, den högsta trumf i en utmanande runda av Euchre, eller helt enkelt ett udda tillägg till en standardlek, har jokern onekligen en unik och dynamisk position i kortspelens rike.

Kortspel där man använder jokrar

Poker: I många varianter av poker används ofta jokrar som joker som kan representera vilket kort spelaren väljer. De kan vara avgörande för att bilda vinnande händer.

Euchre: Ursprungligen använder spelet Euchre, som var anledningen till skapandet av jokern som vi ju förklarat ovan, det som det högsta trumfkortet, överlägset alla andra, och kallat “Bästa Bower”.

Canasta: Canasta är ett rummyliknande spel där jokern används som ett wild card, men det har också ett högt poängvärde. Jokrar kan ersätta vilket kort som helst för att bilda set.

Gin Rummy: I vissa versioner av Gin Rummy ingår jokrar som jokertecken. De kan stå för vilket kort som helst för att hjälpa till att slutföra ett set eller springa.

Spader: Vissa versioner av spader använder jokern som högsta trumfkort. Det finns vanligtvis två joker i spelet: den stora jokern och den lilla jokern, där den förra överträffar den senare.

Crazy Eights: I vissa varianter av Crazy Eights används jokrar som jokrar som kan ändra färgen som spelas.

Pitch: I vissa versioner av Pitch ingår jokrar och tjänar ofta ett visst syfte, såsom högsta eller lägsta trumf.

Pinochle: Vissa varianter av Pinochle använder jokern. Dess roll beror på den specifika versionen som spelas, men den fungerar ofta som ett slags “supertrumf”.

500 Rum: Även känd som Pinochle Rummy eller Michigan Rummy, 500 Rum använder jokrar som jokrar som kan användas för att representera vilket annat kort som helst.

Rummy 500: Rummy 500 är en variant av rummy där jokrar används som wildkort. De kan ta på sig värdet av vilket kort som helst i en körning eller set.

I alla dessa spel spelar jokern en unik roll och fungerar ofta som ett wild card eller trumfkort. Dess mångsidighet lägger till ett extra lager av strategi och oförutsägbarhet till dessa spel.

trasig joker
Jokerkortet ska ni ta hand om för det måste finnas med i spelen där jokerfunktionen kan göra så stor skillnad!

I kortspel för barn

Det kan också förekomma en typ av jokrar i kortspelen som är för barn. Kortspel som UNO har ju särskilda kort som kan användas i likhet med jokern på så vis att det blir fritt fram att välja färg och så vidare. Funktionen är viktig i väldigt många spel och leder till roligare spelupplevelser med ökade chanser till vinst för den som har tur och får jokern!

Spela kortspel online