spela-kortspel
Search

Vad är det för människor som spelar kortspel?

Om du inte själv spelar kort särskilt ofta så kanske du tänker på kortspelande människor som sådana som kan hittas på casinon eller i rökiga källarlokaler. Du inser förstås att detta är fördomsfullt för det sitter ju gott om pensionärer på ålderdomshem och spelar 500!

Men kan det vara så att vi kan finna en viss röd tråd i vem det är som dras till kortspel? Låt oss utforska detta…

Människor i alla länder

För det första kan vi se att kortspel är något som är av intresse precis överallt i världen. Du finner människor som vill spela kortspill i hela Norden, vidare i Europa och givetvis i USA, Indien och Kina. Vart du än åker kan en enkel kortlek fungera som isbrytare.

I och med att vi ofta spelar precis samma spel så är språket ingen barriär. Lägg ut korten för Vändtia och se hur personen du just mött på en tågstation i Bombay fattar galoppen. Du behöver inte kunna norska eller turkiska för att umgås med kort!

Barn och vuxna

När vi ser på åldrar så kan vi konstatera att både barn och vuxna spelar kort. Det rör sig inte om samma spel men dock samma kort. De allra yngsta börjar med Finns i sjön. Allt eftersom åren går så utvecklas detta till Rummy och vidare till poker. Den som fortsatt tycker om kort kanske börjar spela online i vuxen ålder.

Till vardags och då det blir fest

Vi kan också se att personer som spelar kort gör detta till vardags såväl som då det blir fest. Kortleken kan plockas fram under ett familjeevenemang så att barn och vuxna kan umgås på ett roligt sätt.

Ibland kan kortleken vara som en form av barnvakt då man vill att yngre personer ska ha något att göra medans vuxna samtalar. Ibland blir det drickspel med kort. När vi ser på tillfällen då det spelas kort så verkar det inte finnas någon särskild etikett på spelet som vardagssyssla eller festspel.

Det passar alltid med lite kortspel och här kan vi också se att personer som normalt sett inte spelar kort kan gilla att göra det när tillfället dyker upp på en fest eller under en familjeträff. Därmed kan vi säga att personer som kanske inte skulle kalla sig för kortspelare ändå kan bli det när tillfället tillåter.

 

Smarta och mindre skarpa personer

Det är kanske inte så snällt att tala om IQ och vem bryr sig egentligen om vad IQ är, men då vi pratar om personer som spelar kort så får detta betydelse. Det skulle ju kunna tänkas att det bara är smarta personer som tycker om att spela kortspel men så är det inte.

I och med att kortspelen är så varierade så finns det ett kortspel för varje intelligensnivå. Den som inte har lust att tänka strategiskt för att spela Blackjack kan tycka att det är roligt att tänka strategiskt för att spela Skitgubbe.

Det tycks vara så att vi blir smartare när vi gillar ett visst spel för då vill vi förstå hur vi kan vinna. Kan det vara så att vi rentav blir smartare av att spela kortspel? Kanske är det så men rent praktiskt så innebär detta att kortspelen spelas av alla intelligensnivåer.

Män och kvinnor

Kvinnliga pokerstjärnor får uppmärksamhet för att de sägs vara ovanliga. Så kan det nog vara men hur ser det ut med Patiens? Här kan vi nog gissa att det är väldigt många kvinnor som spelar. Det går inte att säga att kortspel skulle vara mer för män än för kvinnor. Vi spelar alla oavsett fysisk läggning!

Seriösa och glada

Vid pokerbordet ska man ha pokerface förstås men det betyder inte att personen som spelar alltid ser seriös ut. Många som spelar kort är riktigt glada i hågen och skrattar gott omkring spelbordet. När leken är över så kan samma person återgå till att vara den ständiga surpuppan eller lika glad som då det spelades kort.

Kortspelare är inte surare eller gladare än andra. Kanske kan vi ändå säga att de som blir bra kortspelare är duktiga på att dölja vad de känner. Här återkommer vi till det där med pokerface som kan komma till nytta i alla typer av kortspel.

Den röda tråden är ett intresse

Om vi ska försöka summera det hela med en röd tråd för folk som spelar kort så får det bli att de har ett intresse. Det kan vara ett intresse för att ha kul, att umgås eller att vinna pengar. Intresset kan skilja sig från kortspel till kortspel men det finns alltid en bakomliggande anledning. Detta oavsett om den är att ha lite kul, visa att man är smartast i gänget eller att ha så kallad kvalitetstid med sina barn.

Spela kortspel online